söndag 17 maj 2015

Det som göms i snö ...

... kommer upp i tö. Vad gör man en regnig och kall dag som denna? Jo man gräver upp sina jordärtsskockor och gör en värmande och mustig soppa.



En fantastisk knöl som övervintrat och till och med 
börjat att gro igen för att bilda nya skockor.


Recept: Jordärtskockssoppa med parmachips
Bild och recept från ica.se

Här kommer ett enkelt och supergott recept.

Ingredienser

 4
handle

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1/2 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 8 - 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Parmachips

  • 4 skivor parmaskinka

Så här gör du

  1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
  2. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
  3. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
  4. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
  5. Parmachips: Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.
  6. Garnera med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.

För alla

Fri från ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Gör mjölkproteinfri: byt smöret mot olja eller mjölkfritt margarin. Kontrollera innehållet i buljongtärningen. Ersätt vispgrädden med mjölkfritt alternativ, t ex Beneviva eller Imat från Oatly.
Parmachips: Gluten-, mjölk- och äggfri.




Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar